Az ISIS megy - Irán jön ?

Mindenki egyetért abban, hogy miután az amerikai csapatokat Obama utasítására 2010- ben kivonták Irakból, az ott keletkezett űrt használta ki Al Bagdadi, megalakítva az ISIS Iszlám Állam kalifátust. A példátlanul kegyetlen iszlám terrordiktatúra szétverését a szunnita országok és a siíta muszlimok állama, Irán is támogatja. A kérdés az, hogy az ISIS szétverése után szabaddá váló terület ( ami jelenleg Irak egyharmada és Szíria negyven százaléka ) milyen hatalom kezébe kerül. Ha Irán kerekedne felül akkor Teherántól Bejrútig egy teljesen összefüggő területöv ura lenne , a térség legradikálisabb iszlám hatalma. Az ebben rejlő veszélyeket nem kell hangsúlyozni. Irán vezetése több ezerszer nyíltan is közölte, hogy elsőrendű célja Izrael fizikai megsemmisítése, eltörlése.






Az Iszlám Állam visszavonulása révén keletkezett vákuumot fokozatosan Irán tölti ki, figyelmeztetett Yossi Cohen, a Moszad főnöke a vasárnapi [ 2017. augusztus 13] kormányülésen. Irán szíriai, libanoni, iraki és jemeni szomszédain keresztül terjeszkedik és arról az álmáról sem mondott le, hogy nukleáris nagyhatalommá váljon. Sajnálatos módon az Iráni egyezmény tovább erősíti a diktatúrát és még agresszívebbé teszi terjeszkedését a térségben. A 2015-ben elfogadott megállapodás óta Irán gazdasága fellendült, Teherán jelenlegi, nemzetközi cégekkel kötött üzleti megállapodásai pedig tovább erősítik ezt a tendenciát – mutatott rá Cohen.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök, aki a megállapodás megkötése előtt többször figyelmeztette a világot, beleértve az Egyesült Államok akkori vezetőségét is – az egyezmény kártékony voltára, most így foglalta össze országa álláspontját: Izraelt semmiféle nemzetközi megállapodás nem köti Iránhoz, így továbbra is arra törekszik, hogy határozottan, sokféle módon védekezzen vele szemben.

A kormányülésre azt követően került sor, hogy három nappal előtte Donald Trump azt nyilatkozta: Irán nem azt a benyomást kelti, hogy összhangban cselekedne az egyezménnyel, amelyet ő, személy szerint katasztrofális megállapodásnak tart. „Személy szerint én nem hiszem, hogy tiszteletben tartanák, de van időnk, meglátjuk”.
Komoly vitákat követően az Egyesült Államok külügyminisztériuma július 17-én tanúsította, hogy Irán összhangban cselekszik a megállapodással. A hatályos törvények értelmében azonban a kormánynak kilencven naponként értesítenie kell a Kongresszust azt illetően, betartja -e a megállapodást Irán vagy sem – úgyhogy az értékelés még változhat.”

Forrás: Jpost

Hasonló veszélyre figyelmeztetett néhány héttel ezelőtt Henry Kissinger az Egyesült Államok volt államtitkára is egy, a CapX-ben közölt cikkében. [Rend és káosz egy változó világban ]

„Irak és Szíria hatalmas területein egy radikális ideológiát képviselő, vallásos hadsereg, az ISIS a modern civilizáció könyörtelen ellenségének nyilvánította magát és arra törekedett, hogy a különféle berendezkedésű államok nemzetközi rendszerét egyetlen, sária törvénykezésű iszlám birodalommal váltsa fel.”-írta a 94 éves Kissinger.”Egy ilyen helyzetben többé már nem állja meg a helyét az a hagyományos bölcselkedés, mely szerint az ellenségem ellensége a barátomnak tekinthető. A mai Közel Keleten ugyanis könnyen előfordulhat, hogy az ellenségem ellensége az én ellenségem is. A Közel-Kelet, ideológiai instabilitása, és specifikus akciói miatt az egész világra hatással van.”

.„A környező világ ISIS elleni háborúja jó példa lehet erre” - folytatta. „ Az ISIS-től független erők – beleértve a siíta Iránt és a vezető szunnita államokat – egyetértenek abban, hogy meg kell semmisíteni. De vajon milyen entitás örökli majd területeit ? Egy szunnita kolaíció ?Vagy egy Irán által dominált befolyási övezet ? Nehezen megválaszolható kérdés, hiszen Oroszország és a NATO tagállamok egymással ellentétben álló erőket támogatnak. Ha az ISIS által megszállt területeket az Iráni Forradalmi Gárda vagy az általa kiképzett és irányított siíta erők foglalják el, egy Teherántól Bejrútig nyúló területi öv jöhet létre, amely egy radikális iráni birodalom megjelenését is jelentheti egyszersmind.”
Tavaly [2016] novemberben – mint az Algemeiner is beszámolt róla – Kissinger azt nyilatkozta, hogy a legnagyobb kihívás, amellyel a Közel- Keletnek szembesülnie kell, az, hogy az egyszerre birodalmi és dzsihádista Irán dominanciára tehet szert. (A térségbeli robbanást megelőzendő az EgyesültÁllamoknak az iráni terjeszkedést kell megállítania

Forrás : Algemeiner






Kapcsolódó:









Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Európa: a cenzúrázott film, amelyet nem akarnak, hogy megnézz

A békéhez vezető út