Az ENSZ emberjogi nagykövete volt - most antiszemita csoportok tagja

Richard Falk, aki az Izraellel szemben elfogult kritikájáról volt ismert ENSZ-beli pozíciójának betöltése idejéből, most antiszemita közösségi médiában talált társakra.





Richard Falk, az ENSZ-ben korábban több tisztséget is betöltő amerikai professzor, aki a múltban megszállottan terjesztette Izrael ellenes elképzeléseit, egy antiszemita Facebook gyűlölet - csoportban bukkant fel.
A The Jerusalem Post-hoz közeli források felfedezték, hogy Falk az 5408 tagot számláló „Shoah“ , az azonos nevű szervezet Facebook csoportjának tagja.
A brit csoport 2011-ben kezdett működni azzal a céllal, hogy megszüntessék a „Cionnáci elnyomást“ és „Palesztína környezetrombolással folytatott elpusztítását“.
Noha a tagok teljes listája és a tagok valódi létszáma csak a csoporttagok számára látható, a The Jerusalem Post hozzájutott egy képernyőképhez, ami azt mutatja, hogy Falk 2017 július 30-a óta tagja a csoportnak (ld cikk).
A Shoah Facebook csoport durván Izrael-ellenes és antiszemita képanyagot terjeszt, gyakran úgy ábrázolva Izraelt mintha azonos lenne a globális zsidósággal.


Amikor a csoportbéli tagságáról kérdezte a The Jerusalem Post, akkor Falk elmondta, hogy „Köszönöm, hogy értesítettek. Soha nem voltam ebben a csoportban korábban. Megnéztem a csoporthoz vezető linket, és azt láttam, hogy bizonyos John Phoenix vett fel a csoportba, akit én nem ismerek....“
Ez furcsa nyilatkozat, figyelembe véve hogy Falk John Phoenix (a Shoah csoport gazdájának) ismerőse ugyanezen a Facebook néven. Ahhoz, hogy „ismerősök“ legyenek, mindkét fél lépése szükséges volt.
Falk elmondta a Post-nak, hogy kilépett a csoportból. Hivatkozva a Post által kifejezett aggályokra a csoport tartalmával kapcsolatban, Falk hozzátette: „Megnéztem néhány közleményüket, és bár nem bukkantam semmiféle 'véleményre, grafikára vagy képre', amelyek 'durván antiszemiták lettek volna'. Találtam pár olyat, amik ellenségesek és ízléstelenek voltak“
Falk ugyan elhagyta a csoportot, de a The Jerusalem Post-ot tájékoztató források szerint továbbra is tagja maradt egy, a fő csoporttal párhuzamosan létező, zárt Facebook csoportnak, aminek „Shoah friends“ („Shoah barátai“) a neve.
A cikkben erről a zárt csoportról is szerepel képernyőkép.
A „Shoah friends“ csoport hasonlóan antiszemita, Izrael-ellenes tartalmú, mint ez a cikkben látható, a csoportból kicsempészett képernyőképeken is látható.
Falk még nem reagált e fejlemények kapcsán a megkeresésre.
A „Shoah“ és a „Shoah barátai“ csoportban való tagsága összhangban van Falk egyéb közösségi médiában tanúsított viselkedésével. Ugyanezzel a Facebook profiljával olyan csoportoknak tagja, mint a „Harmadik palesztínai intifáda“ („Third Intifada of Palestine“) vagy a „Suzanne Vega: ne zenélj az izraeli apartheid-nek“ („Suzanne Vega: don’t play for apartheid Israel“).
A fentiekből két fő probléma adódik:
1) A Facebook felelőssége a gyűlölet - tartalomért.
A Shoah és a Shoah friends a sok, világosan Izrael és a zsidók elleni gyűlöletbeszédet terjesztő csoportok példái. Minden egyes ilyen törölt csoport után több új nyílik meg. A Shoah csoport a Facebook-nak való bejelentés ellenére is megmaradt.
A Facebook közösségi irányelvei szerint „Facebook eltávolítja a gyűlöletbeszédet, amely az olyan tartalmakat jelenti, ami embereket közvetlenül támad az ő embertípusuk (rasszuk), etnikumuk, nemzeti eredetük, vallásos közösségvállalásuk, nemi irányultságuk, nemük vagy nemi érdeklődésük, súlyos fogyatékosságuk vagy betegségük miatt. Azok a szervezetek, amelyek elkötelezettek az ilyen védett csoportok elleni gyűlölet terjesztésében a Facebookon nem megengedettek.“
A Shoah csoport világos, hogy közevetlenül támad embereket embertípusuk (rasszuk), etnikumuk és nemzeti eredetük alapján, és mégis évek óta engedélyezett a működésük a Facebookon.
2) Közszereplők felelőssége a csoporttagságaikban
A Falk és Phoenix közti Facebook ismeretség bizonyítása után Falk nyilatkozatai arról, hogy figyelmen kívül hagyja a Shoah csoportot, megkérdőjelezhető hitelességűek. De még ha a kijelentései igazak is lennének, akkor is, finoman fogalmazva illetlen és problémás az Egyesült Nemzetek képviselőjének , különösen annak, akinek a feladata az, hogy művelt, elfogulatlan és felelős nézőpontot képviseljen az izraeli-palesztín konfliktusban, tagságot vállalni egy ilyen csoportban, és figyelmet kéne fordítania arra, hogy kézben tartsa a közösségi média tagságának csatlakozását csoportokhoz. Továbbá, noha jelenleg Falk nem alkalmazottja az ENSZ-nek, amikor ő csatlakozott (vagy felvették) a Shoah csoportba 2013-ban, akkor ő az ENSZ Különleges Jelentéstevője volt a palesztín emberi jogok tárgyában.
Falk munkáját súlyosan kritizálják Izrael és szövetségesei a kinyilvánított szélsőséges elfogultsága miatt. 2013-ban az ENSZ Különleges Jelentéstevőként olyan nyilatkozatot adott ki, ami szerint Izraelnek népirtó szándéka van a palesztínok ellen. Válaszul az akkori amerikai külügyi szóvivő, Jen Psaki elmondta, hogy „nem támogatjuk sem a megbízását, sem a munkáját, ami egyoldalú és elfogult, és nem hisszük hogy neki független ENSZ jelentéstevőként kéne szolgálnia, és megismételjük felhívásunkat, hogy erről a szerepről mondjon le.“
A továbbiakban elmondta, hogy „Az elnöki hivatal többször, a leghatározottabb hangnemben ítélte el a szeptember 11-éhez kapcsolódó összeesküvés elméletek támogatása, legutóbb pedig a bostoni terrortámadás kapcsán tett szégyenletes nyilatkozatai miatt, “, nyilatkozta Psaki.


Ford: -ng-



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Európa: a cenzúrázott film, amelyet nem akarnak, hogy megnézz

A békéhez vezető út