A Világ Zsidó Szemmel - március 12


A Világ Zsidó Szemmel, 2018. márc. 12.
HETI TV

Vendégek: Ádám Ráchel, a Kol Israel magyar nyelvű adás volt főszerkesztője, Seres Attila, a Hírolvasó szerkesztője, alapító szerkesztője, Fináli Gábor, a Hunyadi téri zsinagóga-és a Mazsihisz rabbija, Gyarmati István nagykövet, biztonságpolitikai szakértő
Aki kérdez: Csernyánszky Judit, újságíró

Témák: Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök látogatása a Fehér Házban, az amerikai nagykövetség közelgő átköltöztetése Jeruzsálembe, az iráni fenyegetés, palesztin-izraeli megállapodás, szaúdi rendezési terv, Szaúd - Arábia felújítja a kapcsolatot Irakkal, a Hamászt támogató Irán


Ádám Ráchel pontosításai a vitaműsorban elhangzottakhoz :


1. India légitársasága engedélyt kapott Szaúd Arabiától, hogy Tel Aviv - Bombay közötti légijáratokat Szaúd Arábia felett repülve bonyolítása le. Eddig az Izraelt érintő járatok közül egy sem repülhetett át Szaúd Arábia fölött. A Heti tévé műsorban Seres Attila által elmondottakkal ellentétben izraeli légitársaság továbbra sem kapott engedélyt a Szaúd Arábia fölötti átrepülésre.
Bővebben: Arutz Sheva cikke (angolul)

2.Ugyanebben a vitaműsorban egy másik komoly tévedés is elhangzott. Nem a “2002- s szaúdi béketervet” erőltetné rá Izraelre az amerikai kormányzat , hanem egy egészen új átfogó rendezési megállapodás van kidolgozás alatt Szaúd Arábia vezetése és Donald Trump amerikai elnök valamint Benjamin Netanjahu miniszterelnök között, szoros kapcsolattartás mellett.
2017 decemberében a szaúdi koronaherceg Muhammad Bin Szalman bemutatta Machmud Abbasznak , a palesztin autonóm hatóság elnökének a tervet. Abbasz azonnal visszautasította , mert szerinte abban Izrael javára vannak olyan engedmények, melyeket a palesztinok nem fogadnak el.
A szaúdi javaslat szerint a palesztinoknak végleg le kell mondaniuk az úgynevezett “visszatérésről” , tehát az angol mandátumból 70 éve elköltözött, elmenekült arabok ( később magukat palesztinoknak nevezők) nem követelhetik a visszatérés jogát . A kidolgozás alatt álló rendezési terv szerint a Jeruzsálem szomszédságában lévő Abu Dísz lenne a palesztin államiság fővárosa. Nem lesz területi kapcsolat, az a területi folytonosság a Júdea-Szamária területéből kiszakított palesztin államiság és a gázai övezet között. A palesztin államnak korlátozott jogköre lesz a javaslat értelmében. Az új terv szerint nem ürítenének ki zsidó városokat, falvakat Júdea- Szamária területén, hanem Izrael annektálná azokat Izrael szuverén területéhez. A gázai övezet pedig Egyiptom területéből kapna a júdeai - szamáriai területéből elvett palesztinok altal követelt területekért cserébe területkárpótlást . Szaúd Arábia a palesztin állam gazdasági stabilizálásáért kezességet vállalna.
A felek nem erősítették meg a New York Timesban közölt rendezési javaslat részleteit és a közzétett terv valódiságát sem.
Egy biztos ez az új szaúdi rendezési terv , merőben különbözik attól, amit 2002- ben előterjesztett. Ebben a tervben benne vannak az Izrael szempontjából fontos követelmények is, tehát nem részrehajló a palesztinok javára

Ugyanezt a hírt erősítette meg a Ynet cikke is.
“Abu Mazent felbosszantotta a szaúdi herceg.”




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Európa: a cenzúrázott film, amelyet nem akarnak, hogy megnézz

A békéhez vezető út