Új amerikai nagykövet Magyarországon, az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözik, a migráció problémája


A Világ Zsidó Szemmel 2018.02.26
Heti TV

Vendégek: Ádám Ráchel, a Kol Israel magyar nyelvű adás volt főszerkesztője, Seres Attila, a Hírolvasó szerkesztője, alapító szerkesztője, Fináli Gábor, a Hunyadi téri zsinagóga-és a Mazsihisz rabbija
Aki kérdez: Csernyánszky Judit, újságíró

Témák:
Hamarosan új amerikai nagykövetünk lesz, a republikánus kötődésű David Cornstein érkezhet, aki zsidó származású, apai ágon orosz, anyai ágon pedig magyar felmenői is vannak, Lafayette Collegen és a New York Universityn tanult, vagyonára ékszer -kereskedelemből tett szert. A 78 éves Cornstein jelentős összeggel támogatja a New York-i Park East zsinagógát, amelynek elöljárója, több millió dollárt fordított egészségügyi alapítványok megsegítésére és jó kapcsolatot ápol Donald Trump amerikai elnökkel. Vajon milyen hatással lesz beiktatása a magyarországi zsidók életére ?

2018 május 14-én, Izrael megalapításának hetvenedik évfordulójára költözik Jeruzsálembe az amerikai nagykövetség.

Az EU és a migráció problémája. Olaszország – mint elrettentő példa. Valóban menekültellenes -e a magyarországi migrációs politika, vagy csupán figyelembe veszi a realitásokat?


Ádám Ráchel megjegyzése:




 Amikor arról vitatkozunk a műsorban, hogy Júdea- Szamária megszállt, és / vagy elfoglalt terület , akkor egy nagyon fontos tény gyakran feledésbe merül.

Izrael földje folyamatosan elfoglalt /megszállt terület volt Júdea és Izrael királyságának megdöntése óta. A két legsúlyosabb ókori megszállás a babiloniai fogsággal , majd a római fogsággal, a zsidó nép lemészárlásával, elhurcolásával, rabszolgává süllyesztésével és a zsidó templomok egymást követő lerombolásával végződött . A történelem során Izrael Földjén egymást váltó megszálló hatalmak megjelenése ellenére is ott maradt, rejtőzködve ott élt folyamatosan ősei földjén egy kicsiny , de erős zsidó közösség és őrködött megtépázott ősi földje felett. A folyamatos zsidó jelenlétet az archeológiai leletek is egyértelműen bizonyítják.

Az újkori történelem során a török birodalom megszállásának a brit gyarmatosító hatalom vetett véget. A brit gyarmatosítók elismerték a zsidó nép ősei hazájához való jogát. Ezért a Jordán folyótól nyugatra eső területet ( az ősi Izrael Földjét) az újkori zsidó államként jelölték meg. A Jordán folyótól keletre eső földrészt pedig Arab államként jelölték ki. Ezt az igazságos felosztást nem fogadták el az arabok, hanem terrorral , harccal, migrációval válaszoltak. Izrael függetlenségének kikiáltása után se voltak hajlandók az arabok újabb , a számukra még több, még nagyobb területet biztosító javaslatokat sem elfogadni.

1948- ban hat arab ország rohanta le Izraelt, és egy év múlva a háborúból győztesen kikerülő , bár teljes területét megtartani nem tudó Izrael létével kellett megbarátkozniuk az arab országoknak. 1949- től kezdve Júdea, Szamária és Jeruzsálem jelentős része jordán megszállás alá került. Tizenkilenc évig tartott a nemzetközi törvények és a nemzetközi közösség által is illegálisnak minősített jordán megszállás. Egy újabb Izrael ellen indított háborúban, az 1967- es háborúban Izrael fényes győzelmet aratott az ismét rátámadó arab országok fölött . Véget vetett a jordán megszállásnak és visszafoglalta korábbi területeit , így például Júdeát, Szamáriát és Kelet-Jeruzsálemet is.

Ezekre a csaknem húsz évig jordánok kezében lévő területekre , a környező arab országokból és főleg Jordániából hatalmas számban települtek be arab migránsok. Izrael nem utasította ki, nem űzte el a húsz név alatt letelepedett arabokat Júdea és Szamária, valamint Jeruzsálem területéről sem, hanem jóakaratú és emberséges megoldással elállt ezen arab lakta “területek” azonnali annektálásától. Tehát összegezve Izrael a Győzedelmes Hatnapos Háború idején nem elfoglalta és különösen nem megszállta Júdea - Szamária és Kelet-Jeruzsálem területét , hanem visszafoglalta jogos tulajdonát , ami nemzetközi jog szerint ma is Izrael tulajdona.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Európa: a cenzúrázott film, amelyet nem akarnak, hogy megnézz

A békéhez vezető út