Beszivárgók kiáltványa: emberi jogok, attól függ, melyik oldalról nézzük...


Vajon a Tel - Avivba beszivárgók közelebb állnak a szívükhöz, mint az ott élő izraeli( zsidó) őslakosok?
Jákob Achimeir az egyik legelismertebb izraeli publicista , televíziós politikai műsorvezető ír az izraeli baloldali elit új, esztelen kiáltványáról, melyben a magukat elithez soroló izraeli szellemiség képviselői együttesen tiltakoznak az afrikai beszivárgók tervezett kiutasítása ellen.









Jákob Achimeir visszautasítja, hogy bárki is az afrikai határsértőket, beszivárgókat a második világháború idején népirtás tárgyául kiszemelt, majd áldozatul esett, üldözött zsidókkal hasonlítsa össze. A második világháborúban a zsidók nem szivárogtak be más országokba, illegálisan, törvényt sértve , hanem saját otthonaikból hurcolták el őket erőszakkal . Európai törvénytisztelő becsületes állampolgárok voltak, és egyszer csak ez nem számított, ellenséggé lettek kinevezve, üldözötté, foglyokká váltak.

Az afrikai beszivárgók többsége illegális módon, országokon keresztül vándorolva, illegálisan lépett be Izraelbe, sértette meg Izrael törvényeit, anélkül, hogy lakóhelyén bárki üldözte volna.
A kiáltványhoz furcsa módon csatlakozott a “Gettó harcosok” emlékét őrző észak-izraeli kibuc, ami egyben soá - múzeum is.

A jeruzsálemi Jad Vasem, a legnagyobb izraeli Holocaust Intézet és Múzeum nem csatlakozott a kiáltványhoz , mert tudósai, történészei , vezetői pontosan tudják mi a különbség a soá üldözöttjei és az afrikai beszivárgók között.

Miközben több száz izraeli fejezi ki érzékenységét a beszivárgók iránt, mint ember az ember iránt , és kiáltvánnyal tiltakozik a kormány határozata ellen, mely az afrikai beszivárgók kiutasításáról intézkedik , nem ejt szót , és nem tanúsít együttérzést azokkal a dél tel-aviviakkal, akik évek óta félelemben, személyi biztonságtól megfosztva kötelesek élni azon a helyen ahol ők és szüleik , nagyszüleik generációi békében biztonságban éltek. Nem éreznek sajnálatot azok iránt a dél tel- avivi nők iránt , akik nem mernek kimenni a lakásukból az utcára , akiket megerőszakoltak a beszivárgók és sorolhatnám....Vagy akiket bántalmaztak, kiraboltak és más bűncselekményt követtek el ellenük. Az, hogy ezekre az izraeliekre milyen élet szakadt rá a beszivárgók betelepülése után , az a kiáltvány aláírói közül nem hat meg senkit .Velük érdekes módon nem szolidarizál, nem érez együtt a kiáltványt aláíró több száz fős humanista társaság.

Egyébként érdemes azt is megvizsgálni, hogy a beszivárgókért küzdő értelmiségiek valójában, egy törvénysértő kategóriához tartozó csoportért emelik fel a szavukat, mert itt nem menekültekről, törvényes befogadására jogosultakról van szó.


A záró két mondatban Jákob Achimeir egyenesen neki szegezi a kérdést a kiáltvány aláírónak:
Vajon van határa együttérzésüknek? Az idegenek, akik ide jöttek hozzánk közelebb állnak a szívükhöz, mint Tel Aviv őslakosai ? Úgy tűnik a kérdésre a válasz : igen. Ruanda vagy Kongó gyerekei közelebb állnak a kiáltvány aláíróinak a szívéhez. Ki kell mondani ezt világosan és egyenesen. Mert az van , hogy vannak ilyen emberi jogok, és vannak olyan emberi jogok, attól függ honnan nézzük.

האם יש גבול לרגישות האנושית, והזרים שהגיעו אלינו קרובים יותר ללב מאשר תושבי השכונות בתל-אביב?מסתבר שהמענה לשאלה הנו: כן! ילידי רואנדה או קונגו קרובים יותר לליבותיהם של חותמי העצומות. וצריך לומר זאת בישירות וביושר. אכן, יש ויש זכויות אדם, תלוי למי!

Israel Hayom / Régi Kol Israel (Ádám Ráchel)


Megjegyzés (Régi Kol Israel)


Összegyűjtöttem egy pár képet arról, hogy hogyan néz ki ma Dél Tel Aviv! Ezen közben “ Anna Frank Háza” nevet viselő új izraeli szélsőbalos civil csoport tüntet azért, hogy ne utasítsa ki Izrael az illegálisan Izraelbe szivárgott afrikaiakat. “Bújtassátok el az afrikaiakat “ ez a jelszavuk utal arra, ahogyan a zsidó Anna Frankot bujtatták egy ideig holland keresztények a Holokauszt idején.

A kettő nem ugyanaz!

Hozzátenném ezek a szélsőbalos civil szervezetek nem érdek nélkül küzdenek a közel 50.000 nem menekült afrikaiért, többségük egyébként muszlim. Az izraeli baloldal nagy bajban van, egyre többen elfordulnak tőle üressé, szélsőségessé válása miatt. Ezért küzd például az extrém anticionista Merec minipárt az ilyen afrikai tömegekért, abban a reményben, hogy az izraeli arabok mellett szavazatot kaphat tőlük. Ezek a csoportok az izraeli anarchisták első csoportjai, akik nem tesznek jót az izraeli társadalomnak. És főleg nem azoknak, akik védenceik, az afrikaiak szomszédjaiként kénytelenek rettegve élni tovább élni.


















Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Európa: a cenzúrázott film, amelyet nem akarnak, hogy megnézz

A békéhez vezető út