Észak – Korea egy ország, amely a nemzetközi terrorizmust támogatja

Jóllehet kormányzása utolsó időszakában George W. Bush levette Észak- Koreát az Egyesült Államok Külügyminisztériumának terrorlistájáról, az azt követő években (ahogy előtte is) tekintélyes mennyiségű fegyverszállítmány érkezett a távol-keleti diktatúrából Iránba és a többi terrorállamba.Észak-Korea Izrael ellenségeinek is mentora volt hosszú éveken át. A teljesség igénye nélkül íme néhány emlékezetes momentum:




I. Észak-Korea Izrael ellenségeinek a mentora volt hosszú éveken át. A nyolcvanas évek végén pl. Hasszan Nasrallah hónapokat töltött egy ottani terrorista-tréningen. A Jerusalem Post 2015 augusztusi cikke már két évvel ezelőtt is úgy látta, Izraelnek tennie kellene valamit a fenyegetés ellen.

II. Észak Korea a Hamásznak és a Hezbollahnak is segítséget nyújtott terroralagutaik kiépítésében. 2006-ban, a második libanoni háború idején a Hezbollah egy költséges alagútrendszert is bevetett Izrael ellen, akárcsak a Hamász a 2014-es gázai válság idején.
A Shurat HaDinnek, egy, a nemzetközi terrorszervezetek és szponzoraik elleni harcra szakosodott izraeli szervezetnek pl. 2015-ben sikerült megnyernie egy pert, amelyet az Egyesült Államokban indítottak Irán, a Hezbollah és Észak-Korea elleni. Ennek során bebizonyosodott: Irán és Észak Korea felelős azokért a károkért, amelyeket a rakéták okoztak a 2006-os libanoni háborúban Izraelnek.

Phenjan a Hamasznak is segített, hogy az Gázából Izraelbe vezető alagút – hálózatokat építsen. Ezek nagyon hasonlítanak a két Koreát egymástól elválasztó, demilitarizált zónában kiépített titkos átjárókhoz. (Ld. Alagutak Szöul alatt c. régebbi írásomat ) A rakéta-arzenált is észak-koreai segítséggel sikerült pótolni. (Arutz Sheva | Észak Korea és Irán egyaránt felelős aHezbollah rakétazáporáért, Észak-Korea,a Hezbollah és a Hamász: kéz a kézben ? )


III. 2009-ben kiderült, hogy Észak- Korea több mint 10.000 vegyi fegyvert próbált meg Szíriába csempészni. 2015 első felében legalább három észak-koreai atomtudósokból álló delegáció utazott Iránba, hogy segítséget nyújtsanak a rezsim illegális nukleáris programjához. Irán ( Szíriával és Szudánnal együtt) terrorszponzoráló államnak tekinthető, vagyis egyértelmű, hogy Észak-Korea terrorszervezeteknek és terroristáknak nyújt anyagi támogatást. Weekly Standard| ÉszakKorea határozottan egy, a terrorizmust támogató ország


IV. Észak -Korea a hatvanas évek óta ad el fegyvereket és felszerelést Szíriának, de más fajta hadászati jellegű segítséget is nyújt neki, pl. katonai kiképzést, műszaki segítséget. Phenjan segített kifejleszteni Szíria vegyi fegyvereit és ballisztikus rakétaprogramját is.
A 2011-ben kezdődött szíriai polgárháború aranybányát jelentett Észak – Korea számára – írja Bruce Bechtol, a texasi Angelo State University professzora Észak Korea és Szíria: partnerek a rombolásban és az erőszakban című könyvében. Bechtol számos más könyvet is írt Észak-Koreáról.
Phenjan folyamatosan csapatokat és tanácsadókat küldött a helyszínre, akik értékes, közvetlen tapasztalatokat szereztek a szíriai konfliktus során. Valamennyi lecke, amelyet az észak-koreaiak Szíriában elsajátítottak, természetesen a koreai félszigeten lezajló, jövőbeli harcok esetében is alkalmazható. „Ez a lehető legjobb dolog, ami Észak-Koreával történhetett – mindaddig, amíg Szíria el nem esik – ami bármelyik pillanatban megtörténhet. (...) A koreai elemzőknek gondosan fel kell jegyezniük, hogyan használták a vegyi fegyvereket a szíriai háborúban, hiszen ez remek alkalmat adott arra is, hogy leteszteljék, hogyan kezelje a jövőben Észak-Korea déli szomszédjával esedékes konfliktusait”- írta Bechtol 2015-ben

Észak-Koreának és Szíriának sok közös vonásuk van. Mindkettő diktatórikus rendszer és mindketten a volt Szovjetunió klientúrájába tartóztak.
A két ország évtizedek óta szoros kapcsolatot ápolt egymással. Jelenlegi vezetőik, Bashar al-Assad szíriai és Kim Dzsong Un észak -koreai elnök ugyanolyan meghitt viszonyban van egymással, mint apáik, Hafez al-Assad és Kim Dzsong-il (Kim-Dzsong Un esetében a Szíria -Damaszkusz közötti barátság nagyapjáig, Kim-Il Szenig nyúl vissza).
A barátságot gyakori látogatások, meleg gesztusok, a phenjani és a damaszkuszi rezsim közötti hasonlóság is erősítik. Amikor pl. az egész világ elborzadt Szíria saját civil lakossága ellen intézett vegyi fegyver támadásán, Kimtől mindössze egy szívélyes üdvözlet érkezett Assad pártja, a Ba'ath megalakulása évfordulója alkalmából. Persze cseppet sem meglepő, hogy Phenjant nem sokkolták a hírek: az Észak-Koreából disszidáltak elmondása szerint hazájuk a koncentrációs táboraiban rettenetes vegyifegyver-kísérleteket végeznek a politikai foglyokon. 

2014-ben Szíria Észak-Koreát kérte fel, hogy ellenőrizze az elnökválasztást, 2015 végén pedig parkot neveztek el Kim Il-Szenről Damaszkuszban. A szíriai háborúaranybánya Észak-Korea számára | QZ


V. A hagyomány azóta is töretlen. 2017 március közepén pl, nagy nemzetközi felhördülés közepette az IDF megsemmisített Szíriában egy, a Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányt. Az iráni közvetítéssel érkező rakományban modern technológiával készült, észak-koreai rakéták is voltak. Algemeiner




Kapcsolódó:

Amerika stratégiai bénultsága


Donald Trump már 1999- ben is pontosan tudta, hogy mekkora veszélyt jelent Észak Kórea és azt is , hogy a problémával foglalkozni kellene.

https://www.facebook.com/SuburbanWastelandMedia/videos/287314611676923/






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Európa: a cenzúrázott film, amelyet nem akarnak, hogy megnézz

A békéhez vezető út